Rutavdrag

Rutavdrag för Städ och Fönsterputs

RUT-avdraget höjs från och med den 1 juli 2019

Med rutavdraget kan du dra av upp till 50 000 kronor om året för hushållsnära tjänster. Det kan alltså användas till att köpa städhjälp eller andra möjliga tjänster för upp till 100 000 kronor, eftersom avdraget täcker halva kostnaden. Pressateljén administrerar din skattereduktion direkt med Skatteverket. För att kunna utnyttja rutavdraget ställs en del krav på den som vill nyttja RUT på dennes bostad.

Man måste vara minst 18 år gammal och bo eller betala skatt i Sverige för minst 90 procent av sin totala årsinkomst. Man måste också ha rutavdrag kvar att nyttja. Till skillnad från rotavdraget behöver man med rutavdrag inte äga sin bostad, men man måste bo helt eller delvis i bostaden för att kunna nyttja RUT. För att avdraget ska komma med i deklarationen året efter, måste man ha betalat för arbetet innan årsskiftet.

Exempel

Familj med två barn som tar hjälp med städning varje vecka. Båda föräldrarna får dra av 50 000 kronor vardera vilket innebär att dom kan köpa städning för upp till 100 000 kronor eller tillsammans 200 000 för hela familjen.

En ensamstående använder ofta RUT-Tjänster för att få ihop vardagen. Med maximalt avdrag kan hen använda upp till 50 000 kronor på någon av Pressateljéns tjänster under året. Exempelvis varannan vecka Hemstäd. Fönsterputs och/eller storstädning på våren och en på hösten.

Senior, har man passerat 65 år är regelverket detsamma. Du har ett köputrymme på 100 000 kronor per år och dessutom ett utökat utbud av tjänster. Prata med oss om dessa tjänster.

Fakta: Rutavdraget
Läs mer om Rutavdraget på: skatteverkets.se/rutavdrag

Är du osäker på hur mycket avdrag du har gjort under året, hör efter med Skatteverket.
RUT – förkortning av Rengöring, Underhåll och Tvätt.